Bibliotecile Publice Teritoriale din Republica Moldova

Cultura organizațională ca mod de viață

Posted on: aprilie 10, 2013

Cultura organizațională reprezintă liantul dintre angajații instituţiei începînd cu managerul  și pînă la personalul tehnic. De felul cum sînt relațiile în colectiv depinde reputația  instituției. Angajaţii își sincronizează eforturile în mod optim pentru a aduce un nivel înalt de profitabilitate și o imagine impecabilă. Bibliotecile cu o cultură organizațională bine șlefiută, dețin angajați uniți, gata să colaboreze și în cele mai dificile momente.

Exercitarea unei profesii nu este numai un mijloc de ”cîștigare a existenței”, pentru mulți este un  factor important de socializare. Pe parcursul exersării unei profesii acumulăm niște cunoștințe, căpătăm un statut social, ”înnodăm relații”, devenim membrii unui grup, ai unei comunități, învățăm și adoptăm moduri de gîndire, de comportament, de stiluri de viață proprii comunității profesionale căreia îi aparținem.

Care ar fi elementele cheie într-un mediu profesional de bibliotecă?

Munca în bibliotecă ttrebuie să fie condusă pe baza anumitor reguli, principii, legi, care la rîndul lor, reies din misiunea și obiectivele instituției.

Pentru o cultură organizațională rezistentă e nevoie de comunicare. Libertatea de exprimare este o condiție optimă pentru a asigura comunicarea rapidă între departamente și între diferite trepte ierarhice.

Grija pentru angajați. Fiecare dintre noi are probleme personale și necesități: ne înbolnăvim, facem studii, se nasc copii, decedează persoane dragi, aceste momente ne derutează și avem nevoie de susținere. În aceste condiții, colectivul trebuie să fie aproape pentru a susține moral și după posibilăți, material angajatul.

Educația și dezvoltarea continuă sînt condiții optime pentru a crește, pentru a se dezvolta din punct de vedere profesional. Angajații care știu că nu stagnează, ci se dezvoltă, vor deveni angajați fideli bibliotecii.

Istoria unei biblioteci, la fel, este un moment cheie. Cît de prestigioasă este instituția, o demonstrează activitățile pe care le promovează în societate. Bibliotecarii trebuie să cunoască istoria bibliotecii, fondatorii ei, rolul ei în cultura locală sau națională, pentru a se simți importanți  în instituția lor,  dar și în societate.

Deseori așteptăm schimbări în viața noastră de la societate, de la politicieni, din țările dezvoltate economic, dar puțini înțeleg că schimbările vin chiar de la locul de muncă. Colaborarea între bibliotecari, un cuvînt bun, un zîmbet, o susținere morală sînt ”medicamente de bază” într-un colectiv și de aici trebuie să pornim- de la cultura organizațională.

Locul de muncă este o a doua casă. Relațiile calde în colectiv aduc satisfacție bibliotecarului în parte și progres instituției în care activează.

Svetlana Ucrainciuc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Social

Blog Stats

  • 105.287 hits

Categorii

Contacte

022 240070; 022240443

9.00 -17.00

slideshare

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 26 de urmăritori

Niciun eveniment viitor

%d blogeri au apreciat: