Bibliotecile Publice Teritoriale din Republica Moldova

Anul Iulian Filip la Drochia

Posted on: martie 18, 2014

De-a lungul anilor, Biblioteca publică raională Drochia a trecut prin perioade mai bune, dar și unele dificile.
La moment avem o instituție publică complet renovată după o reparație capitală, care a fost posibilă cu susținerea financiară a autorităților publice locale. Colosală este contribuția APL la prosperarea acestui edificiu, o minunată casă a spiritului nostru.
Până în prezent centrul de greutate al manifestărilor ocazionale sau anuale din or. Drochia( lansări de carte, vernisaje, conferințe, dezbateri, sesiuni de comunicări, ședințe ale cenaclului literar etc.) este la Biblioteca publică raională Drochia. Fondul de carte devine tot mai consistent, iar numărul cititorilor ( elevi, studenți, specialiști din diferite domenii, pensionari) crește de la an la an, pentru mulți dintre ei biblioteca devenind cu adevărat a treia casă.
Datorită perseverenței, energiei nesecate a bibliotecarilor, dar, și la solicitarea beneficiarilor, cu mândrie putem declara că această instituție este o extraordinară Casă a Cărții, căreia i se cuvine să aibă și un nume.
Prin decizia nr.1/17 din 21.02.2014 a Consiluilui raional Drochia, și cu acordul lui Iulian Filip, bibliotecii publice raionale Drochia i se atribuie începând cu data de 14 martie 2014, numele renumitului scriitor, doctor în filologie, plastician, semănător de lumină în volume cu versuri, poeme, piese de teatru, proze mici și proze – roman, grafician, pictor, folclorist, etc. „Iulian Filipˮ.
Susținător activ al proiectului ” Acasa spiritului nostru”, care a demarat în octombrie 2011, ce are drept obiectiv valorificarea şi propagarea creaţiei scriitorilor drochieni, oamenilor de artă, savanţi, jurnalişti, altoirea dragostei faţă de ţară, neam, plai natal prin cunoaşterea operelor literare, activitatea personalităţilor, păstrarea şi moştenirea valorilor culturale. În cadrul acestui proiect, anul 2013 a fost proclamat ”Anul Iulian Filip la Drochia”.
De ce a fost propus acest nume? Din mai multe motive:
– Vastitatea operei;
– Viața luminoasă a OMULUI Iulian Filip;
– Claritatea și simbolistica numelui;
– Aprecierile exprimate din partea unor nume de rezonanță din cultura românească.
Atribuirea numelui lui Iulian Filip s-a făcut în cadrul unei festivități, la care au luat parte profesori și elevi, lucrători ai culturii, beneficiari ai bibliotecii, președintele raionului Andrei Marian, Petru Bărbieru – vice–președintele raionului, academicianul Mihai Cimpoi, poetul Ianoș Țurcanu, Gabriel Păunescu și Adrian Baicu – primăria Târgoviște, România, Veaceslav Bigbaev– arheolog, Muzeul de Istorie a Moldovei, președintele cenaclului literar Vitalie Zagaievschi, protoereul Pavel Valuță etc.
Pe unul din peretele bibliotecii a fost dezvelit portretul poetului, pictat de Petru Cepoi.
După atribuirea numelui lui Iulian Filip Bibliotecii publice raionale, oaspeții au fost invitați la Casa raională de cultură, unde ” Anul Iulian Filip la Drochia” a finalizat cu un spectacol muzical – literar extraordinar – ”Urmele mele frumoase”.
Personalul Bibliotecii publice raionale ” Iulian Filip” vine în întâmpinarea cititorilor săi, punând la dispoziție un număr însemnat de publicații. Suntem, deasemenea, la dispoziția celor care nu i-au trecut pragul și care dorește să viziteze spatiul bibliotecii, ofrindu-le informații despre bibliotecă și despre ce reprezintă profesia de bibliotecar în zilele noastre.
Aș încheia cu o invitație:
Nu ocoliți biblioteca, ea poate fi refugiul ideal în zilele de caniculă sau în cele posomorâte de toamnă, ușile sale sunt larg deschise pentru toți cei interesați!

Directorul Bibliotecii Publice Raionale ” Iulian Filip”, Drochia
Maria Cojocaru

https://www.facebook.com/maria.cojocaru.526

drochia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Social

ADRESE BIBLIOTECI PUBLICE TERITORIALE RAIONALE / MUNICIPALE / ORĂȘENEȘTI

Blog Stats

  • 86.323 hits

Categorii

Contacte

022 240070; 022240443

9.00 -17.00

slideshare

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 22 de urmăritori

Niciun eveniment viitor

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: