Fascinația universului bibliografic
Posted Septembrie 11, 2017
on:Niculescu, Zenovia. Universul bibliografic : Sisteme și structuri compoziționale / Zenovia Niculescu. – București : Ed. Univ. din București, 2017. – 532 p. – Bibliogr.: p. 495-528.
Dr. Zenovia Niculescu este profesor la Catedra de Ştiinţe ale Informării şi Documentării a Facultăţii de Litere de la Universitatea din Bucureşti. Este titulara cursurilor de catalogare, clasificare, indexare şi bibliografie.
Excelenta cercetare științifică realizată de prof. univ. dr. Zenovia Niculescu ne prezintă, după cum remarcă autoarea în cuvântul de deschidere a volumului dat: „fascinația universului bibliografic, pluridisciplinar, multicultural și multilingv”. În continuare se menționează că: „Monografia este fundamentată pe un riguros studiu științific susținut de o documentare exaustivă a literaturii de specialitate, este analitică, integrală, comparativă, vizează universul bibliografic, examinat în totalitatea componentelor sale, ca un sistem de elemente interdependente, este metodică și se bazează pe reguli ale teoriei, epistemiologiei și metodologiei bibliografiei”.
Autoarea mai remarcă că și-a dorit ca discursul științific al acestei cărți să se constituie și ca un mesaj întru iubirea și prețuirea profesiei de bibliotecar.
Cuprinsul studiului este structurat în 21 de compartimente tematice. În primele 10 capitole este prezentată cronologia apariției și evoluției bibliogariei, importanța comunicării și informării bibliografice pe parcursul secolelor, până în societatea cunoașterii din zilele noastre. Urmează alte 11 capitole din care aflăm date din istoria bibliografiei românești, structura compozițioanlă a lucrărilor bibliografice din diverse puncte de vedere: în funcție de scop, destinație și obiectiv, din perspectiva sferei tematice, tipologia bibliografiilor în funcție de anumite criterii – cronologic, locul de editare, cantitatea informațională, suport de prezentare a informației etc.
Specialiștii în domeniu din Republica Moldova pot consulta acest amplu studiu științific, intrat, recent, în colecția literaturii de specialitate din cadrul Direcției de Cerctare și Dezvoltare în Biblioteconomie și Științe ale Informării a BNRM.
Lasă un răspuns