Bibliotecile Publice Teritoriale din Republica Moldova

Strășeni

Straseni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harta raionului

Poziţia geografică

Raionul Străşeni este situat în partea de centru a republicii, aşezat la 23 km de capitala ţării Chişinău.

Suprafaţa totală  729 km2

Populaţia

Populaţia raionului Străşeni constituie 88 mii 763 locuitori, dintre care:

–         populaţia urbană – 19 666 mii

–         populaţia rurală – 69 097 mii

Structura administrativ-teritorială

Raionul Străşeni are în total 39 de localităţi, inclusiv oraşele Străşeni şi Bucovăţ şi 37 de sate. În structura teritorial-administrativă sunt 27 primării.

Biblioteca Publică Raională „Mihai Sadoveanu”

MD-3701 or.Străşeni, str. M.Eminescu, 37

Tel.  0237 22767

Director – Nadejda Pădure

Tel. 0237 22244, email   nadipadure@yahoo.com

   Şef Secţie raională cultură  – Vera Schirliu, Tel. 0237 27907

  Specialist principal în probleme muzee, patrimoniu, biblioteci- Ludmila Reuţoi,  Tel. 0237 28143

Orar de funcţionare

Luni / Vineri – 9.00 – 18.00

Duminică – 10.00 – 14.00

Zi fără program – sâmbăta

Scurt istoric

Utilizarea bibliotecii

În raionul Străşeni activează 35 de biblioteci publice în care lucrează 52 de bibliotecari – (în echivalent norme întregi –49,25). În anul 2014 raionul Străşeni a aderat la Programul Naţional Novateca cu 22 de biblioteci publice, care au primit echipamentul şi au început să presteze servicii la calculatoare începând cu luna noiembrie 2014.

Din cele 35 de biblioteci din raion   se încălzesc  în perioada rece a anului 29 biblioteci. Sunt deconectate de la reţeaua electrică 2 biblioteci (Rădeni și Saca).

Bibliotecile publice din raion servesc 22700 utilizatori înscrişi, ce constituie 26,6 % din populaţie. Utilizatorii activi constituie 15400 cititori (18,0 %  din numărul  populaţiei).

În anul 2014 au fost efectuate 164,2 mii vizite în biblioteci. Vizitele per utilizator activ constituie 10,6.

Împrumutul de publicaţii constituie 370,9 mii exemplare. Documentele împrumutate per utilizator activ  în anul 2014 constituie 24,1.

Se constată o creştere a indicilor de utilizatori,  împrumut și vizite la bibliotecă  în comparaţie cu anul 2013.

Media persoanelor intrate zilnic în bibliotecile publice din raion este 746 utilizatori, fiind cel mai mare indice din ultimii 10 ani.

Acces la baze de date

Manifestări culturale şi ştiinţifice

Bibliotecile publice din raion au organizat pe parcursul anului 2014 un șir de acțiuni culturale. Astfel la Biblioteca Publică  Raională “M.Sadoveanu” și-au găsit realizare următoarele evenimente:

 • Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii, ediţia a patra, cu un program de evenimente:
 • Şedinţa Cenaclului „Cultură şi civilizaţie” la care au fost prezenţi un grup de literati din România: Nina Gonţa, scriitoare, Valentina Becart, poetă, George Călin, Ambasador pentru Pace WOTC – UNESCO;
 • Vernisajul expozţiei de pictură „Limba noastră” de  Alexei Mateevici” a pictoriţei Lidia Patriniche
 • Concursul declamatorilor „Limba maternă, ca floarea eternal/De busuioc şi de dor” (dedicat poetului Dumitru Matcovschi)
 • Întâlnire cu scriitorul Vasile Romanciuc şi Ianoş Ţurcanuîn bibliotecile publice Bucovăţ  şi  Tătăreşti. La Bucovăț întâlnirea s-a desfășurat în gimnaziul din localitate, unde își are sediul biblioteca publică. Copiii au recitat din versurile poeților prezenți, iar mai apoi au pus un șir de întrebări oaspeților, curiozitatea lor fiind vie și plină de emotivitate. Prezent la eveniment, primarul localității Oleg Panuș, exprimându-și mulțumirea, a provocat la rândul său copiii să încerce să scrie versuri.

La Tătărești copiii s-au prezentat în fața oaspeților, recitând poezii din cartea „Am un nume frumos” de Vasile Romanciuc, dar și din alte cărți ale poeților prezenți, cumințenia și frumusețea rostirii copiilor fiind deosebită. Biblioteca se află în sediul primăriei, iar la eveniment au fost prezenți  primarul localității Constantin Josu, consilieri și pedagogi, care au ținut să mulțumească scriitorilor pentru sărbătoarea adusă în localitate, dar și pentru darul de carte primit.

Ambele bibllioteci au primit câte o donație de carte de câte 500 de exemplare în valoare de peste 5000 de lei, oferite de Asociația Obștească „Centrul de Cultură și Carte Românească”. Este pentru prima dată când bibliotecile primesc un lot atât de valoros  de carte în dar, lucru menționat de bibliotecarele Lidia Hachi, Victoria Marola și Varvara Triboi.

 • Simpozion „Constantin Bobeică – scriitor şi pedagog”. Invitaţi:Vasile Şoimaru, Ion Iachim, Leontina Bobeică.
 • Festivalul de muzică şi poezie „Eminesciana”, ediţia a XXVIII-a, din pădurea Scorenilor – expoziţie de publicații, expoziţie de desene ale copiilor pe marginea operei lui M.Eminescu (iunie).
 • Lansarea Programului Naţional Novateca (30 octombrie). A fost prezent directorul programului Evan Tracz.
 • Lansarea cărţilor Europei Libere cu genericul „Europa Liberă – libertatea prin vocile ei”. Cititorii au dialogat cu scriitorii şi jurnaliştii Valentina Ursu, Vladimir Beşleagă, Andrei Burac, Vasile Botnaru, Mihaela Perciun, Iulian Ciocan. Au fost prezentate cărţile editate de „Europa Liberă”: „Jurnal săptămânal”, „Râul de sânge” de Valentina Ursu, „Voci sau dublul suicid din zona lacurilor” de Vladimir Beşleagă, „Realitatea cu amănuntul” de Iulian Ciocan şi altele.
 • Lansarea cărţii „Urmele mele frumoase” şi întâlnirea cu scriitorul Iulian Filip.
 • Vernisajul expoziţiei de fotografii „Grigore Gafenco” împreună cu Institutul Cultural Român.
 • Vernisajul expoziţiei de pictură a tânărului pictor Marcel Lazarev.
 • Concursul Republican „La izvoarele înțelepciunii. La 8 aprilie în incinta Bibliotecii Publice Raionale „M.Sadoveanu” s-a desfăşurat etapa raională a Concursului literar „La izvoarele înţelepciunii”, ediţia a XXIV-a, dedicat în acest an poetului Dumitru Matcovschi. Evenimentul a fost deschis de un grup de elevi ai Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din oraşul Străşeni, care au prezentat publicului un recital poetic „Poetul tribun – Dumitru Matcovschi”.
  La concurs au partcipat 24 de elevi din raion, care au susţinut o probă în scris şi una orală.

Învingătorii etapei raionale a concursului sunt următorii elevi:
Istrati Ecaterina – Vorniceni Locul I
Ciorescu Camelia – Romaneşti Locul II
Gonţa Valeria – Recea Locul II
Dragoman Marian – Scoreni Locul III
Vrâncean Mădălina – Cojuşna Locul III
Picicurov Valeria – Străşeni Locul III

 • Ședințele Cenaclului „Cultură și civilizație”
 • Lansare de carte „Bucurii brodate” de Olga Chiriac
 • Lansare de carte „Viaţa ca amintire” și întâlnire cu scriitorul Ion Anton
 • Lansare de carte și întâlnire cu scriitorul Mihai Vintilă (Brăila, România)
 • Lansare de carte şi întâlnire cu scriitorul Florentin Scaleţchi (Bucureşti, România)
 • Ședința cenaclului dedicată poetului Dumitru Matcovschi
 • Zilele Bibliotecii Publice Raionale „M.Sadoveanu” (decembrie 2014)
 • Vernisajul expoziţiei de pictură a pictoriţei Margareta Zaldea;
 • Atelier „Biblioteca publică – centru comunitar de informaţii şi agrement” cu participarea directorului Bibliotecii Judeţene din Brăila Dragoş Neagu
 • Lansarea Serviciului „Hai în lumea cu poveşti” la sala de lectură pentru copii, în cadrul căruia se demonstrează povesti cu desene animate.
 • Lansarea Serviciului „Clubul de film”. Tinerii din raionul Strășeni au posibilitatea să vizioneze gratuit filme documentare datorită parteneriatului dintre Biblioteca Publică Raională „Mihail Sadoveanu” din Strășeni și Organizația non-guvernamentală „Cultura Nouă”. Grație acestui fapt, la bibliotecă s-a lansat proiectul „O lume de văzut”, implementat de către organizația „People in Need”. În incinta bibliotecii se proiectează filme câștigătoare ale festivalului „One World School”. Filmele prezentate au diferite teme și au mesaj profund din care utilizatorii au ce învăța.
 • Matineu “Povestea iernii de Sfântul Nicolae”.
 • Concurs de creații literare “Dor de Eminescu”, ediţia a şaptea (iunie).
 • Conferinţa bibliotecarilor cu prilejul zilei profesionale la 23 aprilie.   În program:  topul celor mai bune biblioteci din raion, topul celor mai buni cititori.
 • Acţiuni în cadrul Campaniei Naţionale “Copiii Moldovei citesc o carte”. Pentru Campania „Copiii Moldovei citesc o carte” au fost propuse pentru lectură cărțile lui Spiridon Vangheli „Și eu sunt Guguță” și ”Copiii în cătușele Siberiei”. Pentru desfășurarea cu succes a campaniei au fost întreprinse mai multe acțiuni: BPR ”M. Sadoveanu” a repartizat bibliotecilor publice sătești cărți oferite ca donație; Bibliotecile publice sătești, după posibilități, și-au completat colecțiile achiziționând cartea respectivă; A fost organizată lectura cărților recomandate, utilizându-se diverse forme de activitate: lecturi individuale, lecturi publice, lecturi comentate, mese rotunde, reviste bibliografice, expoziții de carte, desene asupra subiectului cărții ”Copiii în cătușele Siberiei”, întâlniri cu persoane care au fost deportate în Siberia.

Astfel, în această Campanie  au fost implicate atât BPR “Mihail Sadoveanu», cât și bibliotecile publice din raion, care au organizat diverse activități. La BPR ”Mihail Sadoveanu” a fost organizată o masă rotundă în parteneriat cu gimnaziul ”Mihai Viteazul” din localitate. În cadrul activității a fost făcută o prezentare în Power Point a biografiei scriitorului. De asemenea au fost teatralizate fragmente din cartea ”Copiii în cătușele Siberiei”. Cu elevii din clasa a VII-B  de la Liceul ”Mihai Eminescu” a fost organizată o conferință literară asupra cărții ”Copiii în cătușele Siberiei”.

Pentru eleviii de la ”Centrul de Resurse pentru educația incluzivă ” a fost organizată o masă rotundă cu elevii claselor a 7-a și a 8-a.

La Liceul ”Mihai Eminescu” cu elevii clasei a 3-a a fost organizat un atelier de lectură, unde copiii au avut posibilitatea să-și exprime, să-și împărtășească impresiile de lectură pe care le-au redat și în desene.

În șirul activităților culturale ce s-au desfășurat în cadrul Campaniei ”Copiii Moldovei citesc o carte” se înscriu  și întâlnirile cu persoane care au fost implicate în deportări sau au avut de suferit de pe urma deportărilor. Astfel de întîlniri au aut loc în biblioteciole publice din satele Sireți, Tătărești, Vorniceni, Ciobanca. La acele întâlniri de suflet au venit de la mic la mare pentru a fi mai aproape de persoanele care au suferit deportarile și care mai poartă și azi durerea represiilor în suflet.

 • Atelierul de creaţie “Fantezie” de pe lângă Filiala de carte românească.
 • Acţiuni de promovare a lecturii pentru copii la Filiala de carte românească:
 • Am plecat să colindăm – matineu .
 • De ziua ta, copile – matineu
 • Lecturile de vineri – săptămânal.
 • Vine, vine primăvara – matineu
 • Sfintele Paşti şi altele.
 • Concursuri pentru copii:
 • Concursul Mărțișoarelor, ediția a XIII-a
 • Concursul de desene pe asfalt „Pe pământul mare un copil e-o floare” (1 iunie)
 • Concursul de desene pe marginea lucrărilor lui Spiridon Vangheli
 • Concursul de desene „Eminescu în desenele copiilor” (iunie)
 • Concursul declamatorilor “Limba maternă ca floarea eternă”, dedicat poetului Dumitru Matcovschi (31 august).
 • Matinee
 • În ziua de Crăciun (ianuarie)
 • O, mamă, dulce mamă (martie)
 • De ziua ta, copile (1 iunie pentru copiii invalizi)
 • În perioada estivală Biblioteca Publică Raională ”M. Sadoveanu” în mod tradițional organizează programul de lectură și agrement ”Vacanța la bibliotecă”. Programul are în vizor utilizatorii-copii. Printre obiectivele acestuia se numără atragerea copiilor la lectură permanentă, valorificarea colecțiilor de carte, dezvoltarea imaginației și creativității copiilor prin îmbinarea jocului cu lectura și dezvoltarea abilităților de comunicare. ”Vacanța la bibliotecă” propune un spectru vast de activități cu publicul ce include jocuri literare, victorine, concursuri de erudiție, ateliere de creație, lecturi în aer liber care permit copiilor să petreacă timpul nu doar frumos, ci și util.
 • Biblioteca Publică Raională „M.Sadoveanu” în cadrul acordului de colaborare cu Centrul de zi pentru oamenii în etate „Neoumanist” şi cu Centrul pentru copii „Prometeu” a organizat pe parcursul anului 2014 diverse de acţiuni culturale (expoziții, prezentări de carte, medalioane) în cadrul acestor instituţii sau în incinta bibliotecii.
 • În anul 2014 a fost încheiat un acord de colaborare cu Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Străşeni, astfel în perioada septembrie – decembrie în bibliotecă au fost organizate un şir de seminare şi instruiri pentru şomeri.

Anul 2014 a fost marcat ca Anul Dumitru Matcovschi. Cu acest prilej în toate bibliotecile săteşti au fost amenajate expoziții de publicații, organizate medalioane muzicale, serate muzical-literare și alte activități.

La Biblioteca publică Scoreni a fost organizată Ziua Primarului în bibliotecă, în cadrul căreia a fost efectuată audienţa cetăţenilor pe diverse probleme. Tot în aceiaşi zi a fost inaugurat Programul Naţional Novateca.

În tot raionul s-au desfășurat acțiuni în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Național al Cărții şi Lecturii, care a avut loc  în perioada 31 august – 5 septembrie. O activitate inedită în cadrul festivalului a desfăşurat Biblioteca publică Lozova – acţiunea „Europa pentru toţi”, la care au

   Manifestări culturale şi ştiinţifice

Bibliotecile publice din raion au organizat pe parcursul anului 2014 un șir de acțiuni culturale. Astfel la Biblioteca Publică  Raională “M.Sadoveanu” și-au găsit realizare următoarele evenimente:

 • Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii, ediţia a patra, cu un program de evenimente:
 • Şedinţa Cenaclului „Cultură şi civilizaţie” la care au fost prezenţi un grup de literati din România: Nina Gonţa, scriitoare, Valentina Becart, poetă, George Călin, Ambasador pentru Pace WOTC – UNESCO;
 • Vernisajul expozţiei de pictură „Limba noastră” de  Alexei Mateevici” a pictoriţei Lidia Patriniche
 • Concursul declamatorilor „Limba maternă, ca floarea eternal/De busuioc şi de dor” (dedicat poetului Dumitru Matcovschi)
 • Întâlnire cu scriitorul Vasile Romanciuc şi Ianoş Ţurcanuîn bibliotecile publice Bucovăţ  şi  Tătăreşti. La Bucovăț întâlnirea s-a desfășurat în gimnaziul din localitate, unde își are sediul biblioteca publică. Copiii au recitat din versurile poeților prezenți, iar mai apoi au pus un șir de întrebări oaspeților, curiozitatea lor fiind vie și plină de emotivitate. Prezent la eveniment, primarul localității Oleg Panuș, exprimându-și mulțumirea, a provocat la rândul său copiii să încerce să scrie versuri.

La Tătărești copiii s-au prezentat în fața oaspeților, recitând poezii din cartea „Am un nume frumos” de Vasile Romanciuc, dar și din alte cărți ale poeților prezenți, cumințenia și frumusețea rostirii copiilor fiind deosebită. Biblioteca se află în sediul primăriei, iar la eveniment au fost prezenți  primarul localității Constantin Josu, consilieri și pedagogi, care au ținut să mulțumească scriitorilor pentru sărbătoarea adusă în localitate, dar și pentru darul de carte primit.

Ambele bibllioteci au primit câte o donație de carte de câte 500 de exemplare în valoare de peste 5000 de lei, oferite de Asociația Obștească „Centrul de Cultură și Carte Românească”. Este pentru prima dată când bibliotecile primesc un lot atât de valoros  de carte în dar, lucru menționat de bibliotecarele Lidia Hachi, Victoria Marola și Varvara Triboi.

 • Simpozion „Constantin Bobeică – scriitor şi pedagog”. Invitaţi:Vasile Şoimaru, Ion Iachim, Leontina Bobeică.
 • Festivalul de muzică şi poezie „Eminesciana”, ediţia a XXVIII-a, din pădurea Scorenilor – expoziţie de publicații, expoziţie de desene ale copiilor pe marginea operei lui M.Eminescu (iunie).
 • Lansarea Programului Naţional Novateca (30 octombrie). A fost prezent directorul programului Evan Tracz.
 • Lansarea cărţilor Europei Libere cu genericul „Europa Liberă – libertatea prin vocile ei”. Cititorii au dialogat cu scriitorii şi jurnaliştii Valentina Ursu, Vladimir Beşleagă, Andrei Burac, Vasile Botnaru, Mihaela Perciun, Iulian Ciocan. Au fost prezentate cărţile editate de „Europa Liberă”: „Jurnal săptămânal”, „Râul de sânge” de Valentina Ursu, „Voci sau dublul suicid din zona lacurilor” de Vladimir Beşleagă, „Realitatea cu amănuntul” de Iulian Ciocan şi altele.
 • Lansarea cărţii „Urmele mele frumoase” şi întâlnirea cu scriitorul Iulian Filip.
 • Vernisajul expoziţiei de fotografii „Grigore Gafenco” împreună cu Institutul Cultural Român.
 • Vernisajul expoziţiei de pictură a tânărului pictor Marcel Lazarev.
 • Concursul Republican „La izvoarele înțelepciunii. La 8 aprilie în incinta Bibliotecii Publice Raionale „M.Sadoveanu” s-a desfăşurat etapa raională a Concursului literar „La izvoarele înţelepciunii”, ediţia a XXIV-a, dedicat în acest an poetului Dumitru Matcovschi. Evenimentul a fost deschis de un grup de elevi ai Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din oraşul Străşeni, care au prezentat publicului un recital poetic „Poetul tribun – Dumitru Matcovschi”.
  La concurs au partcipat 24 de elevi din raion, care au susţinut o probă în scris şi una orală.

Învingătorii etapei raionale a concursului sunt următorii elevi:
Istrati Ecaterina – Vorniceni Locul I
Ciorescu Camelia – Romaneşti Locul II
Gonţa Valeria – Recea Locul II
Dragoman Marian – Scoreni Locul III
Vrâncean Mădălina – Cojuşna Locul III
Picicurov Valeria – Străşeni Locul III

 • Ședințele Cenaclului „Cultură și civilizație”
 • Lansare de carte „Bucurii brodate” de Olga Chiriac
 • Lansare de carte „Viaţa ca amintire” și întâlnire cu scriitorul Ion Anton
 • Lansare de carte și întâlnire cu scriitorul Mihai Vintilă (Brăila, România)
 • Lansare de carte şi întâlnire cu scriitorul Florentin Scaleţchi (Bucureşti, România)
 • Ședința cenaclului dedicată poetului Dumitru Matcovschi
 • Zilele Bibliotecii Publice Raionale „M.Sadoveanu” (decembrie 2014)
 • Vernisajul expoziţiei de pictură a pictoriţei Margareta Zaldea;
 • Atelier „Biblioteca publică – centru comunitar de informaţii şi agrement” cu participarea directorului Bibliotecii Judeţene din Brăila Dragoş Neagu
 • Lansarea Serviciului „Hai în lumea cu poveşti” la sala de lectură pentru copii, în cadrul căruia se demonstrează povesti cu desene animate.
 • Lansarea Serviciului „Clubul de film”. Tinerii din raionul Strășeni au posibilitatea să vizioneze gratuit filme documentare datorită parteneriatului dintre Biblioteca Publică Raională „Mihail Sadoveanu” din Strășeni și Organizația non-guvernamentală „Cultura Nouă”. Grație acestui fapt, la bibliotecă s-a lansat proiectul „O lume de văzut”, implementat de către organizația „People in Need”. În incinta bibliotecii se proiectează filme câștigătoare ale festivalului „One World School”. Filmele prezentate au diferite teme și au mesaj profund din care utilizatorii au ce învăța.
 • Matineu “Povestea iernii de Sfântul Nicolae”.
 • Concurs de creații literare “Dor de Eminescu”, ediţia a şaptea (iunie).
 • Conferinţa bibliotecarilor cu prilejul zilei profesionale la 23 aprilie.   În program:  topul celor mai bune biblioteci din raion, topul celor mai buni cititori.
 • Acţiuni în cadrul Campaniei Naţionale “Copiii Moldovei citesc o carte”. Pentru Campania „Copiii Moldovei citesc o carte” au fost propuse pentru lectură cărțile lui Spiridon Vangheli „Și eu sunt Guguță” și ”Copiii în cătușele Siberiei”. Pentru desfășurarea cu succes a campaniei au fost întreprinse mai multe acțiuni: BPR ”M. Sadoveanu” a repartizat bibliotecilor publice sătești cărți oferite ca donație; Bibliotecile publice sătești, după posibilități, și-au completat colecțiile achiziționând cartea respectivă; A fost organizată lectura cărților recomandate, utilizându-se diverse forme de activitate: lecturi individuale, lecturi publice, lecturi comentate, mese rotunde, reviste bibliografice, expoziții de carte, desene asupra subiectului cărții ”Copiii în cătușele Siberiei”, întâlniri cu persoane care au fost deportate în Siberia.

Astfel, în această Campanie  au fost implicate atât BPR “Mihail Sadoveanu», cât și bibliotecile publice din raion, care au organizat diverse activități. La BPR ”Mihail Sadoveanu” a fost organizată o masă rotundă în parteneriat cu gimnaziul ”Mihai Viteazul” din localitate. În cadrul activității a fost făcută o prezentare în Power Point a biografiei scriitorului. De asemenea au fost teatralizate fragmente din cartea ”Copiii în cătușele Siberiei”. Cu elevii din clasa a VII-B  de la Liceul ”Mihai Eminescu” a fost organizată o conferință literară asupra cărții ”Copiii în cătușele Siberiei”.

Pentru eleviii de la ”Centrul de Resurse pentru educația incluzivă ” a fost organizată o masă rotundă cu elevii claselor a 7-a și a 8-a.

La Liceul ”Mihai Eminescu” cu elevii clasei a 3-a a fost organizat un atelier de lectură, unde copiii au avut posibilitatea să-și exprime, să-și împărtășească impresiile de lectură pe care le-au redat și în desene.

În șirul activităților culturale ce s-au desfășurat în cadrul Campaniei ”Copiii Moldovei citesc o carte” se înscriu  și întâlnirile cu persoane care au fost implicate în deportări sau au avut de suferit de pe urma deportărilor. Astfel de întîlniri au aut loc în biblioteciole publice din satele Sireți, Tătărești, Vorniceni, Ciobanca. La acele întâlniri de suflet au venit de la mic la mare pentru a fi mai aproape de persoanele care au suferit deportarile și care mai poartă și azi durerea represiilor în suflet.

 • Atelierul de creaţie “Fantezie” de pe lângă Filiala de carte românească.
 • Acţiuni de promovare a lecturii pentru copii la Filiala de carte românească:
 • Am plecat să colindăm – matineu .
 • De ziua ta, copile – matineu
 • Lecturile de vineri – săptămânal.
 • Vine, vine primăvara – matineu
 • Sfintele Paşti şi altele.
 • Concursuri pentru copii:
 • Concursul Mărțișoarelor, ediția a XIII-a
 • Concursul de desene pe asfalt „Pe pământul mare un copil e-o floare” (1 iunie)
 • Concursul de desene pe marginea lucrărilor lui Spiridon Vangheli
 • Concursul de desene „Eminescu în desenele copiilor” (iunie)
 • Concursul declamatorilor “Limba maternă ca floarea eternă”, dedicat poetului Dumitru Matcovschi (31 august).
 • Matinee
 • În ziua de Crăciun (ianuarie)
 • O, mamă, dulce mamă (martie)
 • De ziua ta, copile (1 iunie pentru copiii invalizi)
 • În perioada estivală Biblioteca Publică Raională ”M. Sadoveanu” în mod tradițional organizează programul de lectură și agrement ”Vacanța la bibliotecă”. Programul are în vizor utilizatorii-copii. Printre obiectivele acestuia se numără atragerea copiilor la lectură permanentă, valorificarea colecțiilor de carte, dezvoltarea imaginației și creativității copiilor prin îmbinarea jocului cu lectura și dezvoltarea abilităților de comunicare. ”Vacanța la bibliotecă” propune un spectru vast de activități cu publicul ce include jocuri literare, victorine, concursuri de erudiție, ateliere de creație, lecturi în aer liber care permit copiilor să petreacă timpul nu doar frumos, ci și util.
 • Biblioteca Publică Raională „M.Sadoveanu” în cadrul acordului de colaborare cu Centrul de zi pentru oamenii în etate „Neoumanist” şi cu Centrul pentru copii „Prometeu” a organizat pe parcursul anului 2014 diverse de acţiuni culturale (expoziții, prezentări de carte, medalioane) în cadrul acestor instituţii sau în incinta bibliotecii.
 • În anul 2014 a fost încheiat un acord de colaborare cu Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Străşeni, astfel în perioada septembrie – decembrie în bibliotecă au fost organizate un şir de seminare şi instruiri pentru şomeri.

Anul 2014 a fost marcat ca Anul Dumitru Matcovschi. Cu acest prilej în toate bibliotecile săteşti au fost amenajate expoziții de publicații, organizate medalioane muzicale, serate muzical-literare și alte activități.

La Biblioteca publică Scoreni a fost organizată Ziua Primarului în bibliotecă, în cadrul căreia a fost efectuată audienţa cetăţenilor pe diverse probleme. Tot în aceiaşi zi a fost inaugurat Programul Naţional Novateca.

În tot raionul s-au desfășurat acțiuni în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Național al Cărții şi Lecturii, care a avut loc  în perioada 31 august – 5 septembrie. O activitate inedită în cadrul festivalului a desfăşurat Biblioteca publică Lozova – acţiunea „Europa pentru toţi”, la care au

Parteneriate. Proiecte. Cooperare 

BPR „M.Sadoveanu” din Străşeni colaborează cu Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” din Brăila, cu care a deschis împreună o filială de carte românească.

În anul 2014 filiala a fost vizitată de trei ori de directorul bibliotecii judeţene Dragoş Neagu şi a primit un lot de carte – donaţie filialei din partea BJ „Panait Istrati” din Brăila.

Lista bibliotecilor publice din raionul Străşeni

 

Nr.d/o Biblioteca Publică Director/șef de bibliotecă telefon e-mail
1 BPR „M. Sadoveanu» Nadejda Pădure 0237 22244 nadipadure@yahoo.com
2 Filiala de carte românească Rogacico Lilia 0237 22767
3 Bucovăț Hachi Lidia 0237 62214
4 Căpriana Scutaru Tatiana 0237 68610
5 Chirianca Goncear Iulia 0237 50350
6 Ciobanca Popescu Maria 0237 77355
7 Codreanca Erhan Lilia 0237 75578
8 Cojușna Tertiuc Ana 0237 43200
9 Dolna Boghiu Viorica 0237 58462
10 Drăgușeni Hrițcu Maria 0237 57361
11 Făgureni Caminschi Silvia 0237 56254
12 Gălești Rodideal Angela 0237 53671
13 Ghelăuza Munteanu Tamara 0237 92780
14 Greblești Caracaș Ana 0237 52285
15 Lozova Gore Viorica 0237 47026
16 Lupa-Recea Guțu Victoria 0237 93277
17 Micăuți Malîi Tatiana 0237 64612
18 Micleușeni Dragan Veronica 0237 67228
19 Negrești Șargu Zinaida 0237 92562
20 Onești Cojocaru Raisa 0237 51225
21 Pănășești Calmîș Eugenia 0237 77256 eugenia.calmis@gemail.com
22 Rassvet Poiană Galina 0237 62590
23 Recea Bortă Ana 0237 41731
24 Redeni Panfil Vasilida 0237 57763
25 Romanești Usatiuc Ludm. 0237 60191
26 Roșcani Murea Maria 0237 65478
27 Saca Donoagă Lidia 0237 59240
28 Scoreni Staver Olga 0237 74038 olga.staver@mail.ru
29 Sireți Gonța Valentina 0237 71737
30 Stejăreni Chircu Victor 0237 69008
31 Tătărăști Marola Victoria 0237 66551 marolavictoria@mail.ru
32 Țigănești Rotari Vera 0237 93582
33 Voinova Mogîldea Galina 0237 76252
34 Vorniceni Șchiopu Raisa 0237 46816
35 Zubrești Costin Nina 0237 79640

Indicatorii de performanţă pentru anul 2014

Bibliotecile publice din raionul Străşeni

Indicatorii 2010 2011 2012 2013 2014
I. Contextul bibliotecii
Cheltuieli total 1962100 2074200 2184400 2426800 2467100
Populaţia ţintă 88846 91346 91346 91346 85457
1. Cheltuieli total
a) Per capita 22,1 22.7 23.9 26.6 28.9
b) Per utilizator 85,7 96.8 91.4 108.8 108.4
2. Cheltuieli pentru achiziţii 231900 239800 234900 220300 162700
a) Per capita 2,6 2.6 2.6 2.4 1.9
b) Per utilizator 10,1 11.2 9.8 9.9 7.1
3. Cheltuieli de capital per capita
II. Personalul bibliotecii
4. Personal(inclusiv, tehnic) 74 70 68 68 69
a) La 1.000 de locuitori 0,8 0.8 0.7 0.7 0.7
b) % personalului de specialitate 74 74 73 74 74
5. Cheltuieli pentru personal 1278100 1379800 1581800 1640900 1688900
a) Per capita 14,4 15.1 17.3 18.9 19.8
b) % cheltuielilor pentru personal 65,1 66.5 72.4 67.6 68.4
III. Spaţiul bibliotecii; ore de funcţionare
6. Spaţiul bibliotecii 3500m.p. 3300m.p. 3300m.p. 3300m.p. 3380 m.p.
a) Per capita 0,03 0.03 0.03 0.03 0.04
b) Per utilizator 0,15 0.1 0.1 0.1 0.1
7. Timp mediu de funcţionare pe săptămînă 35,5 35.5 35.5 35.5 35.5
IV. Serviciile pentru public; Utilizatorii
8. Utilizatorii înscrişi / activi 22900/ 15700 21400/ 15460 22500/15500 22300/15300 22750/ 15400
a) Utilizatori înscrişi ca % din populaţie 25,8 23.4 24.6 24.4 26.6
b) Utilizatori activi ca % din populaţie 17,7 16.9 17.0 16.7 18.0
9. Cost per utilizator activ 125,0 134.2 140.9 158.6 160.3
V. Utilizarea bibliotecii
10. Vizite la bibliotecă 150800 152900 154700 158200 164200
a) Per capita 1,7 1.7 1.7 1.7 1.9
b) Per utilizator activ 9,6 9.9 10.0 10.3 10.6
c) Persoane intrate zilnic în bibliotecă 711 720 729 719 746
11. Cost per vizită la bibliotecă 13,0 13.6 14.1 15.3 15.0
12. Documentele bibliotecii
a) Colecţii 328900 322500 323700 323500 323000
13. Exemplare în stoc
a) Per capita 3,7 3.5 3.5 3.5 3.8
b) Per utilizator 14,4 15.1 14.4 14.5 14.2
14. Exemplare adăugate stocului 6800 7000 9600 14600 6.3
a) Per capita 0,07 0.07 0.1 0.2 0.07
b) Per utilizator 0,3 0.3 0.4 0.7 0.3
15. Rata de înnoire a stocului 48 ani 46 ani 33 ani 22 ani 51 ani
VI. Împrumutul documentelor
16. Documente împrumutate 377700 384100 357300 368900 370900
a) Per capita 4,3 4.2 3.9 4.0 4.3
b) Per utilizator activ 24,1 24.9 23.0 24.1 24.1
17. Rulajul colecţiei 1,1 1.2 1.2 1.1 1.1
18. Cost per împrumut 5,2 5.4 6.1 6.6 6.7

Actualizat 19.06.2015

 

 

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Social

Blog Stats

 • 105.287 hits

Categorii

Contacte

022 240070; 022240443

9.00 -17.00

slideshare

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 26 de urmăritori

Niciun eveniment viitor

%d blogeri au apreciat: